Släpp pensionärerna loss – efter vaccinationen

Öppna samhället i omgångar och först för pensionärer, skriver Johan Rendel, moderat regionpolitiker i Uppsala

24 mars 2021 När alla pensionärer fått möjlighet att vaccinera sig bör samhället öppna för 65-plussare. Vaccinationspass behövs inte, låt legitimationen fungera som ett frikort. Förhoppningsvis så är mer än 80 procent av 65-plussarna ympade i början av juni. En tillräckligt stor andel av gruppen bör vara skyddad och samhället bör därför öppna för just oss äldre.
Sverige saknar en öppningsstrategi. Det vore rimligt att samhället stegvis öppnas när allt fler grupper blir skyddade av pågående vaccinering. 70-plussarna har varit i självisolering i över ett år. Ingen kan påstå att det vore orättvist att låta just den gruppen släppas ut före övriga invånare.
Ekonomin i stora delar av landet är lamslagen av pandemin. Låt pensionärerna rulla igång några lidande sektorer. Öppna teatrar och konserthus för den äldre publiken. Låt Sirius fotboll släppa pensionärer genom vändkorsen. Matcherna spelas ju ändå och det vore kul med betalande publik. För ovanligt nog så har de flesta pensionärer just nu ingen brist på pengar. Pensionen är en säker inkomst och det har varit svårt att göra av med pengar under isoleringen.
För många näringsidkare kan det bli räddningen när en del av kunderna kan/får återvända. Bussåkerierna kommer att kunna återuppta sina utflykter. Pensionärsföreningarna kan återuppta sina träffar med föredrag och dans. Att åter kunna kryssa till Åland och släppa loss på skutan efter ett år i stillhet, vilken lycka! Tänk att kunna gå på krogen och beställa in en öl efter kl 20:00, när de som ännu inte uppnått 65 år måste gå hem.
Många av oss har med bävan öppnat UNT på lördagarna för att läsa dödsannonserna. För oss infödda Uppsalabor har det alltid funnits bekanta namn. Även om det fortfarande är långt till nån form av normalitet vore det skönt om vi lite äldre kunde röra oss lite mera fritt i sommar.
Johan Rendel, Uppsala