202030909 Att skapa en trygg äldreomsorg, där medarbetare med hög kompetens arbetar, är en högt prioriterad fråga för den moderatledda regeringen. Därför satsas 1,7 miljarder kronor i Äldreomsorgslyftet som syftar till att öka kvaliteten och säkra kompetens inom omsorgen för äldre.
Människor blir allt äldre och nya krav kommer att ställas på omsorgen av äldre. Den demografiska utvecklingen gör att allt fler kommer att efterfråga äldreomsorg än tidigare. För att möta dessa krav behöver fler arbeta inom omsorgen av äldre, både i kommuner och regioner.
Utgångspunkten för äldreomsorg ska vara trygghet och medmänsklighet. Personer som är äldre, multisjuka eller personer med kroniska sjukdomar ska ha en trygg och god vård och omsorg. För att uppnå detta krävs personal med kompetens och erfarenhet. Att personalen har rätt kompetens är centralt både för kvaliteten och säkerheten i äldreomsorgen.
Regeringen har redan vidtagit flertalet åtgärder som syftar till att öka och stärka kompetensen hos personal inom äldreomsorgen. I mars fattade regeringen beslut om en utredning kring språkkrav inom äldreomsorgen. I juni beslutade regeringen att utreda hur den medicinska kompetensen i kommunal hälso- och sjukvård kan stärkas.
Alla äldre ska förstå och kunna göra sig förstådda när de möter omsorgspersonal oavsett om det är i det egna hemmet eller på det särskilda boendet. Det är viktigt för självständigheten och delaktigheten. Det är också mycket viktigt att medarbetare förstår varandra. Det är inte minst viktigt för att garantera den medicinska säkerheten, rätt behandling och korrekt dokumentation.
Från den 1 juli i år är undersköterska en yrkesskyddad titel, vilket är ett sätt att öka både kvaliteteten och statusen på yrket.
Den moderatledda regeringen fortsätter att fokusera på den viktiga äldreomsorgen. I budgetpropositionen för 2024 föreslås Äldreomsorgslyftet förlängas till år 2026. Äldreomsorgslyftet är en satsning som ska stärka kompetensen inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre genom att ge ny och befintlig personal möjlighet att utbilda sig på arbetstid.
Det ger bland annat möjlighet för personal att genomgå utbildning till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid. Tusentals medarbetare har hittills tagit del av satsningen. Att möjliggöra för fler att utbilda sig och få rätt kompetens är oerhört viktigt.
Regeringen förlänger därför Äldreomsorgslyftet och avsätter 1,7 miljarder kronor för år 2024. Samma belopp väntas avsättas även för åren 2025 och 2026. |